Miksi minä äänestän Tuula Haataista presidentiksi?

Share |
17.01.2018

Istuvan presidentin suosio on vahva. Ei Niinistö huono presidentti ole ollut. Kautensa alussa häntä ei juuri huomannut, mutta nyt loppuvaiheessa presidenttiys on alkanut maistua ja näkyä. Hän näyttää presidentiltä puolisoa ja Lennu-koiraa myöden. Ei tarvitse hävetä. 
Minä odotan presidentiltäni enemmän. Aktiivista arvojohtajuutta ja halua puolustaa niitä ihmisiä, joiden ääni ei kuulu. Jotka eivät jaksa tai kykene pitämään puoliaan. Laajan turvallisuuspolitiikan edelläkävijyyttä.
Tuula Haatainen on tuonut presidentinvaalikeskusteluun laajan turvallisuuspolitiikan elementtejä: oikeudenmukaista tulonjakoa, sosiaalista oikeudenmukaisuutta, syrjinnän ehkäisyä. 
Hän on nostanut esiin feministisen ulkopolitiikan. En pidä termistä, mutta sisällöstä sitäkin enemmän. Kyse on siitä, että yhteiskuntien sortavia rakenteita muutetaan oikeudenmukaisemmiksi. Korostetaan tasa-arvoa, ihmisoikeuksia, kansainvälistä yhteistyötä. Huolehditaan haavoittuvimmista. Torjutaan ilmastonmuutosta. Kannetaan globaalia vastuuta ja panostetaan kehitysapuun. 
Maailman ongelmat eivät pysähdy valtakuntien rajoille. Jotta Suomi on turvassa, maailman on oltava inhimillisempi ja oikeudenmukaisempi.
Olen tuntenut Tuulan nuoresta asti. Politiikka tutustutti meidät. Olin aktiivi sosialidemokraattisessa nuorisoliikkeessä ja Tuula naisliikkeessä. Yhdessä valmistauduimme moniin poliittisiin vääntöihin SDP:n sisällä. Monta sellaista asiaa on tänään totta, joita ajoimme ensin oman puolueemme linjauksiksi: pienten koululaisten iltapäiväkerhot, subjektiivinen päivähoito-oikeus, tasa-arvoinen avioliitto... Tuulaan on voinut aina luottaa. Mitä tiukempi paikka, sen varmemmin.
Miksi muistelen vanhoja? Siksi että nykymenossa on paljon samaa. Heikoimmista huolehtimista pidetään talouden tuhona, työttömyyttä ihmisen omana syynä ja kansainvälisyyttä vierastetaan. Eihän se niin ole. 
Pieni maa menestyy panostamalla tasa-arvoon, jotta jokainen kansalainen voi kasvaa täyteen potentiaaliinsa. Työttömyys on seurausta joko rakenteellisista ongelmista tai suhdanteista, yksilön oma syy vain hyvin harvoin.
Kansainvälisyys menestyksen avain. Suomi ei pärjää käpertymällä, vaan avautumalla. Maailman suuria ongelmia: ilmastonmuutosta, köyhyyttä, pakolaisuutta, vero- ja valuuttakeinottelua ei ratkaista kansallisvaltiotasolla. Niihin tarvitaan laajempia foorumeita.
Kannatimme molemmat aikanaan Suomen EU-jäsenyyttä. Tuula kiteytti asian hyvin: ”Minä en pelkää Eurooppaa, pelkään että nykymeno jatkuu.” Sama lause toimii vielä vuosien päästä.
Tuula on määrätietoinen sosiaali- ja terveyspolitiikan ammattilainen, jolle vahva kansainvälisyys on osa oikeudenmukaisemman ja turvallisemman maailman rakentamista.
Tuulassa on ripaus Hillary Clintonia ja kauhallinen Tarja Halosta. Viisaita, rohkeita ja osaavia naisia kaikki kolme. 
Demokratiassa on oltava vaihtoehtoja ja kuljettava eteenpäin. Peukku kaikille ehdokkaille. Minusta paras ehdokas on Tuula Haatainen.
15.01.2019Hallitus nostaa terveyskeskusmaksuja rajusti
19.12.2018Osaaminen, koulutus ja uuden oppiminen ovat paras keino työn murroksesta selviämiselle
18.12.2018On vain yksi maapallo
18.12.2018SDP:n valiokuntaryhmä vaatii todellista tukea työttömille aktiivimallin kepin sijaan
17.12.2018Robin Hood on kuollut - eläköön Robin Hood!
11.12.2018SDP:n valiokuntaryhmä esittää hylkäystä irtisanomislaille ? Irtisanomisten helpottaminen ei lisää työllisyyttä
05.12.2018Mummopuhelin ja työn muutos
28.11.2018Työelämän murroksessa tarvitaan luovuusloikka
18.11.2018Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan SDP:n ryhmä: Työkyvyttömyyseläkkeellä töihin tai opiskelemaan?
15.11.2018Irtisanomislaki tuo epävarmuutta

Siirry arkistoon »