Turvataan oppimispolku, joka varmistaa nuorelle toisen asteen koulutuksen

Share |
05.03.2018

Sivistys on osa laajaa turvallisuusuutta. Kun ymmärrämme, miten yhteiskunta, ympäristö ja maailma toimivat, voimme etsiä ja löytää ratkaisuja kiperiin ongelmiin, sanoo kansanedustaja Tarja Filatov. Hän puhui turvallisuudesta Wanhojen Tovereiden tilaisuudessa Forssassa.

- Suomi voi olla etunenässä etsimässä vastauksia mm. ilmastonmuutokseen. Me voimme hillitä ympäristöongelmia ja synnyttää uutta työtä vihreän teknologian ympärille, sanoo Filatov

- Koulutuspolitiikka on aina myös sukupolvipolitiikkaa. Tämän päivän tekojen ja päätöksien vaikutukset kaikuvat vuosikymmenien päässä ja vaikuttavat lapsiin, jotka eivät ole välttämättä vielä edes syntyneet.

Päätökset, joita teemme tai jätämme tekemättä koulutuksen tasa-arvosta tänään vaikuttavat suoraan 2050-luvun Suomeen. Koulutus on kohtalonkysymyksemme. Suomen menestys ja globaali asema rakentuvat tasa-arvoisen koulutuksen, tutkimuksen, sivistyksen ja osaamisen varaan.

Talouspolitiikan asiantuntijoista koostuva arviointineuvosto nosti ykkösasiaksi sen, että kaikki suorittaisivat ainakin toisen asteen koulutuksen. Tutkijat korostavat hälyttävää lukua viime vuodelta: 16% 25-vuotiaista nuorista on pelkän peruskoulun varassa ja peräti 40% heistä ei osallistu koulutukseen eikä työhön. Pelkkä peruskoulu jättää nuoret liian usein ulkopuolelle kaikesta.

Koulutuspolitiikan reformit pyrkivät yhdistämään nykyistä paremmin työelämän ja koulutuksen. Tämä on hyvä tavoite kunhan ei unohdeta koulutuksen yleissivistävää merkitystä, Filatov muistuttaa.

Ammatillisen koulutuksen reformin osalta arviointineuvosto pitää riskinä, että kaikki nuoret eivät saa riittäviä valmiuksia tulevaisuuden jatkuvaan oppimiseen.

-- Ei saa käydä niin, että opiskelijat eivät saa enää riittävää opetusta. Vahvat pärjäävät maailmassa, jossa edellytetään hyvin itsenäistä työskentelyä. Tulevaisuuden kannalta oleellista on pitää mukana myös heidät, jotka tarvitsevat enemmän ohjausta ja tukea.

 

- Tavoitteena pitää olla aidosti maksuton toinen aste. Lisäksi on rakennettava oppimispolku, joka mahdollistaa ja turvaa jokaiselle nuorelle toisen asteen koulutuksen.

 

11.04.2018Romanien koulutus on tie yhdenvertaisuuteen
28.03.2018Filatov vaatii pikaista korjausta aktiivimalliin
21.03.2018Maapallo on lainassa lapsiltamme
10.03.2018Lapset ansaitsevat parempaa
05.03.2018Turvataan oppimispolku, joka varmistaa nuorelle toisen asteen koulutuksen
01.03.2018Eri syyperusteilla saatavia sosiaaliturvan tasoja yhtenäistettävä
28.02.2018Onko meillä malttia ´"sijoittaa" lapsuuteen?
02.02.2018Filatovin kymppilista aktiivimallin vaihtoehdoksi
17.01.2018Miksi minä äänestän Tuula Haataista presidentiksi?
13.01.2018Työttömän palvelun tulee olla lähipalvelua

Siirry arkistoon »