Monenko pisteen asiakas olen?

Share |
28.05.2018

Jännitysnäytelmä nimeltä Sote jatkuu. Valinnanvapaudesta, omaisuusmassojen siirroista, markkinoiden ylivallasta ja aikataulusta on väännetty kättä jo pitkään. Nyt uutena murheenkryyninä on noussut esiin rahoituksen kapitaatiomallin kriteerit. Ne uhkaavat, johtaa ihmisten pisteytykseen heidän terveydentilansa ja sairastumisriskinsä perusteella.

Ihmistä ei voi mitata rahassa. Osa meistä tulee kalliimmaksi terveydenhoidossa kun toinen osa. Kukaan meistä ei itse päätä hintalappua. Kukaan ei synnytä suoraan veronmaksajia, vaan vauvoja. Vuorollamme olemme maksajana ja edunsaajana. Juuri tässä on hyvinvointivaltion idea.

Kun palveluja hankintaan entistä enemmän kaupallisilta markkinoilta, joudutaan pohtimaan uusia eettisiä asioita. Miten asiakkaan hinta ja veroeuroista koostuva korvaus määräytyy?

Johtaako rahoitusmalli siihen, että tuottajana yksityinen yritys tarjoaa palveluita edullisemmille ja kannattavammille asiakkaille? Sote keskus ei saa valita asiakkaitaan, mutta se voi valita, kenelle se kohdentaa markkinointia. Uudistus ei ole vielä lähelläkään maalia. Kun yksi pulma ratkeaa, putkahtaa esiin toinen. Monta asiaa odottaa vielä kestävää ratkaisua. Kesäkuun lopussa tiedämme miten Sote-näytelmän toinen tuotantokausi päättyy.

Maan hallitus lupasi kehysriihessään korjata työttömyysturvan aktiivimallia ja laajentaa aktiivitoimiin luettavan koulutuksen kirjoa. Hyvä lisäys.

Hallituksen aktiivimallin sudenkuoppa on siinä, että se velvoittaa työttömän löytämään työtä tai aktiivitoimia. Jos ei onnistu, vaikka kuinka yrittäisi, turvaa leikataan. Uudistus on kolmessa kuukaudessa leikannut työmarkkinatukea yli puolelta työttömiä.

Työttömyysturvasta saavat toimeentulonsa myös ihmiset, joilla ei ole työmarkkinoilla vaadittavaa työkykyä: jos henkilön sairauspäivärahakausi on tullut täyteen, hän joutuu hakemaan elantonsa työmarkkinatuesta.

Reumaliitto on ollut huolissaan erityisesti pitkäaikaissairaiden tilanteesta. Esitimme lain eduskuntakäsittelyssä, että terveydellinen kuntoutus laskettaisiin aktiivitoimeksi.

Moni terve ja osaava työtön etsii tosissaan työtä, mutta ei onnistu. Pitkäaikaissairaalle ja vammaiselletyönlöytäminen on vielä vaikeampaa.

Aktiivitoimien tarjoaminen on hyvä asia, mutta aktiivimalli edellyttää työttömältä aktiivisuutta, mutta antaa valtiolle luvan olla passiivinen ja siksi se ei toimi. Kannattaa olla yhteydessä oman alueen kansanedustajiin ja luoda painetta siihen, että laajennuslistalle saadaan myös terveydellinen kelan kuntoutus. Ilman tätä muutosta laki on yhä kohtuuton.
05.12.2018Mummopuhelin ja työn muutos
28.11.2018Työelämän murroksessa tarvitaan luovuusloikka
14.11.2018Yhdistetään koulupäivä ja lasten harrastukset
13.11.2018Budjettivaltuusto kiirehti homekiinteistöjen korjaamista
28.10.2018Kaikki nuoret eivät kouluta itse itseään - lähiopetusta tarvitaan
21.10.2018Ihmiset rikastuvat, luonto köyhtyy
17.10.2018SISÄILMAONGELMAT JA HOMEKOULUJEN VAIKUTUS LAPSIIN JA NUORIIN
16.10.2018People are getting richer as the planet is getting poorer
14.10.2018Lakeja säädetään hallituksen esitysten pohjalta eikä luonnoksiin sitoutuen
03.10.2018Miksi toimeentulotukimenot kasvavat, vaikka työttömyys alenee?

Siirry arkistoon »