Herra se on herrallakin - perustuslaki hallituksella

Share |
06.06.2018

Perustuslakia ei ole säädetty huvin vuoksi. Se on tehty meidän kaikkien turvaksi ihmisyyteen liittyvien ydinasioiden turvaamiseksi, olipa kyse yksilöiden yhdenvertaisuudesta tai elintärkeistä palveluista.

Perustuslakivaliokunnan sote-lausunnossa vaaditaan korjattavaksi keskeisiä ongelmia, joita muissakin valiokunnissa on noussut esiin. Yllätyksiä kritiikissä ei ole.

Vielä on vaikea sanoa, mihin lopullinen sote- ja maakuntalaki asettuu. Ehtisikö korjaukset tehdä tällä vaalikaudella ja vaikka ehtisi, niin menevätkö ne sittenkään läpi. Korjattavaa on paljon ja keskeisissä asioissa.

Tarvitaan lisää aikaa valinnanvapauden toteuttamiselle. Liian tiukka aikataulu voi johtaa hallitsemattomiin riskeihin jopa potilasturvallisuuden kannalta. Siirtymäkautta on pidennettävä ja uudistusta on vaiheistettava palveluittain ja alueittain. Aikalisää tarvitaan, koska maakuntien valmiudet ovat hyvin eri tasolla. Peruskoulu otettiin käyttöön vaiheittain, miksei siis valtaisa koko sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus.

Rahoitus on saatava kuntoon. Lain suurimpia riskejä on markkinamallin vuoksi se, että kulut nousevat, mutta käytettävissä olevat rahat leikkaantuvat. Eivät nykytasosta, mutta ikääntymisen aiheuttaman palvelutarpeen vaatimasta tasosta. Ei saa olla niin, että säädetyt lait ja niiden suomat perusoikeudet hajoavat kuin saippuakupla tuulessa sen vuoksi, että hyville pykälille ei ole rahoitusta.

Valtiontuet on notifioitava tai muutoin varmistettava niiden EU-laillisuus. Tätä on vaatinut jo maan korkein oikeusaste. Hallitus dissasi valmistelussa vaatimuksen, mutta nyt sen on otettava lusikka kauniisti käteensä ja syötävä kiltisti kylmä kaurapuuro.

Tietosuoja on säädettävä paremmaksi. Hallituksen valmistelevan lain perusteella on vaikea hahmottaa, miten arkaluonteisten henkilötietojen on tarkoitus liikkua monituottajamallissa eri toimijoiden välillä.

Ihmistä ei voi mitata rahassa. Osa meistä tulee kalliimmaksi terveydenhoidossa kun toinen osa. Kukaan meistä ei itse päätä hintalappua. Kukaan ei synnytä suoraan veronmaksajia, vaan vauvoja. Vuorollamme olemme maksajana ja edunsaajana. Juuri tässä on hyvinvointivaltion idea.

Kun palveluja hankintaan entistä enemmän kaupallisilta markkinoilta, joudutaan pohtimaan uusia eettisiä asioita. Miten asiakkaan hinta ja veroeuroista koostuva korvaus määräytyy? 

Ongelmaa on yritetty ratkaista ns. kapitaatiokorvauksella. Perustuslakivaliokunta haluaa, että selvitetään, johtaako rahoitusmalli EU:n tietosuoja-asetuksen vastaiseen profilointiin.

Hallitus sai moitteita siitä, että valinnanvapautta on lähdetty kokeilemaan ilman lainsäädäntöä. Linjaus osoittaa, että hallitus ei voi kokeiluilla kävellä lainsäädännön yli. Perustuslakia on noudatettava kokeilukulttuurissa ja hyvä niin.

Yksimielinen mietintö todistaa, että puheet perustuslakivaliokunnan hautajaisista ovat olleet ennenaikaisia. Lehdet ovat jo ennättäneet tivata kansanedustajilta, pitäisikö siirtyä perustuslakituomioistuimeen. Mielestäni ei pidä. Kannattaa muistaa, että perustuslakituomioistuin olisi jälkikätistä valvontaa ja samat perustuslakioikeusoppineet siellä tulkitsisivat lakeja kuin eduskunnassa.

*Kolumni on julkaistu 6.6.2018 Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset - lehdessä.

28.10.2018Kaikki nuoret eivät kouluta itse itseään - lähiopetusta tarvitaan
21.10.2018Ihmiset rikastuvat, luonto köyhtyy
17.10.2018SISÄILMAONGELMAT JA HOMEKOULUJEN VAIKUTUS LAPSIIN JA NUORIIN
16.10.2018People are getting richer as the planet is getting poorer
14.10.2018Lakeja säädetään hallituksen esitysten pohjalta eikä luonnoksiin sitoutuen
03.10.2018Miksi toimeentulotukimenot kasvavat, vaikka työttömyys alenee?
15.09.2018Irtisanomisen helpottaminen ei vahvista työllisyyttä
05.09.2018Filatov: Sukupuolisokeasta budjetoinnista siirryttävä tasa-arvoisempaan talouteen
02.09.2018Puhe Reumayhdistyksen 70-vuotisjuhlassa Jyväskylässä 1.9
30.08.2018SDP:n Filatov: Symbolisia korjauksia työllisyyden parantamiseksi

Siirry arkistoon »