Houston, we have a broblem

Share |
17.07.2018

Olin hakemasta tytärtämme Englannista opiskelemasta. Yritin irtaantua työasioista, mutta ne vyöryivät päälle. Brexit oli kaikkien huulilla. Ministerit erosivat ja tuntui siltä, että kukaan ei usko brexitin peruuntuvan. Ei vaikka ero maksaa maltaita.

Samalla reissulla tapasin Britanniassa asuvaa tätiäni ja mieheni islantilaistaustaista vaihto-oppilasvuosien ystävää. Jäin miettimään maiden eroja: Suomi, Britannia, Islanti.

Englantilaisen luokkayhteiskunnan terveydenhuollon paras puoli on ennakointi. Islannissa taas ”koko saari kasvatti” nuoret eroon päihteistä ja huumeista.

Pyörätuolissa olevalle tädilleni toimiva terveydenhuolto on kohtuullisen elämän edellytys. Hoito on pitkälti maksutonta ja monessa asiassa tehdään ennaltaehkäiseviä tarkastuksia paljon enemmän kuin meillä. Terveyspolitiikan sisällä ennaltaehkäisy osataan, mutta yhteys sosiaalipolitiikkaan on kelvoton.

Lontoossa keskustan kaduilla asuvien nuorten määrä sattuu sydämeen. Asuntojen hinnat kestämättömiä ja työttömän kohtalo kurja.

Konservatiivien säästöpolitiikka on tullut kalliiksi. Huono terveys, masennus, prekarisaatio ja nälkä on kasvanut. Yli miljoona ihmistä kärsii olemattomasta sosiaalityöstä ja monet heistä päätyvät sairaalaan, koska eivät saa apua. Asuntopolitiikan puutteet maksavat vuositasolla 1,6 miljardia euroa, kertoo Guardian.

Säästöpolitiikka on iskenyt köyhiin kovimmin. Sama näkyy Suomessa. Se, minkä piti olla väliaikaista säästämistä, jää pysyväksi ja kasvattaa ongelmia. Suomessa esimerkiksi pitkäaikaissairaista kolmannes on siirtänyt lääkkeen ostamista ja viidennes säästänyt ruuasta lääkkeiden hinnan vuoksi.

Hallitus ei ole peruuttanut pahimpia leikkauksia, vaikka taloudessa on enemmän liikkumavaraa. Sen sijaan hallitus on tekemässä sote-uudistusta, joka maksaa lisää, mutta heikentää terveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden integraatiota, vaikka koko uudistuksen avainsanana on alusta asti ollut integraatio.

Islannissa nuorten päihteiden ja huumeidenkäyttö on saatu kuriin. Maassa on keskitytty nuorten mahdollisuuksiin, ei ainoastaan nuorten ongelmiin. On muutettu elinolosuhteita, perusasioita, kuten harrastusmahdollisuuksia.

Esimerkiksi Reykjavik maksaa nuorten urheiluharrastuksen. Suomessa harrastaminen on tullut kalliimmaksi vuosi vuodelta. Pojan jääkiekkoharrastus ja tytön taitoluistelu maksaa arviolta yli 3000 euroa vuodessa. Toki edullisempia harrastuksia on, mutta lapsilla ja nuorilla on usein halu mennä sinne minne kavereilla.

Suomessa nuorten alkoholin käyttö näyttäisi vähentyneen, mutta kouluterveyskysely kertoo, että esimerkiksi huumeita on helppo saada. Hämeessä nelisenkymmentä prosenttia nuorista arvioi näin.

Koko maassa laittomia huumeita on kokeillut vähintään kerran kahdeksan prosenttia peruskoululaisista, 12 prosenttia lukiolaisista ja 21 prosenttia ammattiin opiskelevista nuorista.

Kannabista Hämeessä on kokeillut Forssassa 15 prosenttia, Janakkalassa 9,5 prosenttia, Hämeenlinnassa 5,7 prosenttia, Riihimäellä ja Hattulassa 5,1 prosenttia ja Hämeenlinnassa. Summat eivät ole maan keskivertoon nähden suuria, mutta huolestuttavia silti. Lisäksi myönteinen suhtautuminen huumeisiin on kasvanut.

Islannissa taas 15-16 -vuotiaiden juopottelu on vähentynyt. Vuonna 1998 ikäluokasta oli kuukauden aikana humalassa 42 prosenttia, vuonna 2016 enää kuusi prosenttia. Nuorten tupakointi väheni samalla ajanjaksolla 23 prosentista viiteen. Huumeiden kokeilu laski 17 prosentista viiteen prosenttiin.

Päihteillä on iso merkitys nuorten tulevaisuuden kannalta. Keskittymällä perusasioihin saattaa saada yllättävän hyviä tuloksia erityiskysymyksissä.

Ps. Apollon astronautit pelastuivat. Yhtenä merkittävänä tekijänä oli ilmastointiteippi. Perusasia siis.

*Kolumni on julkaistu Hämeen Sanomien Vierailija-palstalla 15.7.2018.

16.10.2018People are getting richer as the planet is getting poorer
03.10.2018Miksi toimeentulotukimenot kasvavat, vaikka työttömyys alenee?
05.09.2018Filatov: Sukupuolisokeasta budjetoinnista siirryttävä tasa-arvoisempaan talouteen
02.09.2018Puhe Reumayhdistyksen 70-vuotisjuhlassa Jyväskylässä 1.9
30.08.2018SDP:n Filatov: Symbolisia korjauksia työllisyyden parantamiseksi
23.08.2018Kuinka tehdä mummoa puhuvia digipalveluita?
06.08.2018Digivaje kurottava umpeen
06.08.2018Puhe Hakkapeliitta-tapahtumassa 5.8.2018
17.07.2018Houston, we have a broblem
03.07.2018Isoveli valvoo - vaatii raportointia, mutta vähentää työttömän palvelua

Siirry arkistoon »