SISÄILMAONGELMAT JA HOMEKOULUJEN VAIKUTUS LAPSIIN JA NUORIIN

Share |
17.10.2018

Tet-harjoittelija Emmi Roivas Nummen yhtenäiskoulusta oli tutustumassa viikon ajan kansanedustaja Tarja Filatovin työhön ja eduskunnan toimintaan. Emmi kirjoitti ajatuksiaan ajankohtaisesta aiheesta: sisäilmaongelmista.

SISÄILMAONGELMAT JA HOMEKOULUJEN VAIKUTUS LAPSIIN JA NUORIIN

Mitä tarkoittaa sisäilmaongelmat ja homekoulut?

Sisäilmaongelmat ja homekoulut ovat rakennuksissa, joissa ilmanvaihto ei ole tarpeeksi tehokas

tai koulun rakenteissa on kosteusvauroita tai home – pesäkkeitä ja sieniä.

Kuinka paljon sille kulissien takana oikeasti tehdään? Peruskoulu on työelämään johtava askel.  Kaikilla lapsilla ja nuorilla on oikeus saada päivittäin opetusta asiaan kuuluvissa tiloissa.

Peruskoulu ei kuitenkaan ole pelkästään koulutuksen hankkimista, vaan myös sosiaalisten taitojen kehittämistä ja perusarjen opettelua. Erilaisten ihmisten kohtaaminen on mahdollista ala-asteelta työelämään, mutta jos sitä ei pääse harjoittelemaan peruskoulussa tai harrastuksissa, niin se voi olla hankalaa. Erilaisten ihmisten kohtaaminen on sellainen taito, jota ihminen tarvitsee läpi elämän, sillä kaikki eivät ole samanlaisia tai aina samaa mieltä kuin sinä.

 Mukaan ryhmän toimintaan.

Siitä olen erittäin tyytyväinen, että joidenkin koulujen kohdalla oppilaat, jotka ovat kotona opiskelemassa, saavat osallistua luokan kanssa luokkaretkille ja muille tapahtuma – ja ryhmätoimintaa edistäville päiville. Siispä toivoisin, että tämä voitaisiin ottaa kouluille tavaksi, vaikka lapsi opiskelisikin syystä tai toisesta kotona. Tällä tavalla oppilas ei syrjäytyisi niin helposti, kun hän tuntisi kuuluvansa johonkin kodin ulkopuoliseen ryhmään.

Viittaan siis siihen, miten ison riskin kaupunki tai kunta ottaa, kun koulujen tilat ovat homeessa ja opiskelija ei voi käydä altistumisen ja sen seurauksena sairastumisen takia koulussa. Lapset ja nuoret ovat tulevaisuuden tekijöitä, joten koulutilat tulisi olla kaikille sopivat. Väistötiloja tulisi olla enemmän, kun tiedetään että koulurakennus on homeessa tai sisäilmasta ovat sairastuneet useammat oppilaat ja opettajat.

Vaikutusta myös terveydentilaan ja yleiseen hyvinvointiin.

Sisäilmasta puhutaan paljon mutta tiedetäänkö siitä tarpeeksi? Sisäilma ja home vaikuttavat ihmisen perusterveyteen ja se voi näkyä sairastumisena tai kiputiloina esim. astma, jatkuva kuumekierre, suurentuneet/tulehtuneet nielu - tai kitarisat, jatkuva päänsärky sekä väsymys. Oireita voi olla monia ja ne näkyvät eri tavalla erilaisilla ihmisillä. Tämä johtaa helposti syrjäytymiseen, sillä yhä useammat koulut ovat homeessa ja monet opiskelijat sairastuvat sen myötä. Ainut asia mitä sairastavalle lapselle jää käteen ovat harrastukset, ystävät ja perhe.

Nopea reagointi ja ratkaisukeskeisyys ovat avainsanat.

Sisäilmasta puhutaan paljon sekä nostetaan sosiaaliseen mediaan ja lehtiotsikoihin mutta miten se oikeasti vaikuttaa arjessa opiskelijoiden kouluympäristöissä? Jos huomataan että monet sairastuvat koulun tiloissa niin asia tulisi ottaa vakavasti ja tehdä mahdollisimman tehokkaasti sekä konkreettisia ratkaisuja jotka kuitenkin ovat oppilaiden ja opettajien kannalta oikeudenmukaisia.

Emmi Roivas

emmi_ja_tarja.jpg

15.01.2019Hallitus nostaa terveyskeskusmaksuja rajusti
19.12.2018Osaaminen, koulutus ja uuden oppiminen ovat paras keino työn murroksesta selviämiselle
18.12.2018On vain yksi maapallo
18.12.2018SDP:n valiokuntaryhmä vaatii todellista tukea työttömille aktiivimallin kepin sijaan
17.12.2018Robin Hood on kuollut - eläköön Robin Hood!
11.12.2018SDP:n valiokuntaryhmä esittää hylkäystä irtisanomislaille ? Irtisanomisten helpottaminen ei lisää työllisyyttä
05.12.2018Mummopuhelin ja työn muutos
28.11.2018Työelämän murroksessa tarvitaan luovuusloikka
18.11.2018Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan SDP:n ryhmä: Työkyvyttömyyseläkkeellä töihin tai opiskelemaan?
15.11.2018Irtisanomislaki tuo epävarmuutta

Siirry arkistoon »