Kuntavaalit ja pitkät kalsarit

Share |
12.03.2017

Yksi lempiohjelmistani televisiossa on Noin viikon uutiset. Siinä pilkataan kaikkia puolueita ja poliitikkoja tasapuolisesti, pilke silmäkulmassa. Kuntavaaleja siinä verrattiin pitkiin kalsareihin, ovat kuulemma yhtä tylsät.  Mielestäni yhtä tarpeelliset, vaikka maakuntahallinto syntyneekin. Yhteisissä palveluissa on kyse siitä, että elämän pakkaspäivinä ei palella.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen muuttaa kuntien roolia. Olisin itse halunnut toisenlaisen sote-mallin. Mallin, jossa palveluita ei pistetä markkinavoimien armoille, jossa kunnilla on vahva rooli. Toisin on käymässä. Porvarihallitus haluaa mallin, jossa kaikki yhtiöitetään ja toiminta on markkinaehtoista. Yksityinen voitontavoittelu tulee voimalla sosiaali- ja terveyspalveluihin.

En pelkää kilpailua ja monituottajamallia, Hämeenlinnassa kokeiltiin tilaaja-tuottaja-mallia, mutta yksissä tuumissa purimme sen, koska se oli kallis ja byrokraattinen. Nyt hallitus haluaa, että sote-palveluissa otetaan käyttöön maakunnallinen tilaaja-tuottaja-malli. Kermavaahtona kakussa on, että kunnan tuottamat palvelut on pakko pukea osakeyhtiölain velvoitteisiin.

Riskinä ovat monikansalliset yhtiöt, jotka optimoivat verotuksensa kansainvälisesti. Ilman riittävää veroraportointia, syvemmälle menevää kuin nykyiset käytäntömme, verovaroin rahoitetuista palveluista tulevat verotulot, uhkaavat valua vieraile maille.

Jos keskusta-perussuomalaiset-kokoomus -enemmistö eduskunnassa hyväksyy lain, meidän on paikallisesti tehtävä kaikkemme, että pärjäämme hyvin. Sote on politiikan pitkät kalsarit: hankala, tylsä, herkästi mykkyrällä, mutta hyvinvoinnille välttämätön.

Lapset ja nuoret rakentavat uuden kunnan tulevaisuuden. Heidän palveluistaan päättää uusi valtuusto jatkossakin. Hämeenlinnassa emme purkaneet päivähoito-oikeutta emmekä kasvattaneet ryhmäkokoja, vaikka maan hallitus sitä esitti. Pohja myöhemmälle menestykselle koulutuksessa ja työssä rakentuu varhaiskasvatuksessa.

Paras tuotto inhimillisen pääoman investoinnille saadaan suuntaamalla ne heikosta sosiaalisesta ja taloudellisesta asemasta tuleviin lapsiin. Juuri tästä on kyse, kun varjelemme laadukasta varhaiskasvatusta. Myös niiden lasten kohdalla, joiden vanhemmat eivät ole päässeet kiinni työelämään.

Olemme rakentaneet koulutustakuuna polun jokaiselle peruskoulun päättäneelle toiselle asteelle ja kesätyösetelit ovat jo vanha juttu Hämeenlinnassa.

Koko maassa vaille peruskoulun jälkeistä toisen asteen tutkintoa jää noin 15 prosenttia. Heillä on suuri riski syrjäytyä työstä ja koko yhteiskunnasta. Heidän työllisyysasteensa on yli 15 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin koulutettujen nuorten.

Toisen asteen ammatillisen koulutuksen uudistaminen ei tee helpoksi nuorten opintietä. Mittavat säästöt ammattikoulutuksesta syövät nuorten tulevaisuutta. Ennen säästöjä olisi pitänyt uudistaa kouluverkkoa ja hakea rakenteellista tehokkuutta. 

Tässäkin olemme Hämeenlinnassa etunojassa. Meillä lukio ja ammattikoulu ovat hallinnollisesti yhtä ja tulevaisuudessa myös samalla kampuksella. Synergiahyöty koituu nuorten hyväksi.

Silti 190 miljoonan säästö valtakunnan tasolla on iso raha ja se kirpaisee. Vahvat pärjäävät aina. Riskinä on, että lähiopetusta ja tukea tarvitsevat jäävät tyhjän päälle.

Nuorten koulutus ja työllisyys kulkevat käsi kädessä. Kunnissa on koulut, nuorisotyö, nuorten työpajat ja yritykset. Myös tärkeät kansalaisjärjestöt, jotka tukevat vaikeassa asemassa olevien ihmisten työllisyyttä.

Hallitus valmistelee työvoimapalvelujen yksityistämistä ja kuntien roolin riisumista työttömyyden hoidossa. Olipa kunnan juridinen rooli jatkossa mikä tahansa, nuoria ja nuorten työllisyyttä emme saa unohtaa.

Valtuustot päättävät meille kaikille tärkeistä asioista. Rakennetaan uusia kuntia yhdessä. Toisiamme kuunnellen ja arvostaen. Ratkaisuja etsien.

17.07.2018Houston, we have a broblem
03.07.2018Isoveli valvoo - vaatii raportointia, mutta vähentää työttömän palvelua
21.06.2018Lapsuus on suora lähetys
06.06.2018Herra se on herrallakin - perustuslaki hallituksella
30.05.2018Tiedote: Kotisivukoneen GDPR-päivitys
28.05.2018Monenko pisteen asiakas olen?
28.05.2018Työnvälitys mullistuu, jos maakunnat toteutuvat
28.05.2018Työllisyys ei parane työsuhdeturvaa heikentämällä
28.05.2018Tarjan puhe Kuulas-festivaaleilla lasten teatteritapahtumassa
11.04.2018Romanien koulutus on tie yhdenvertaisuuteen

Siirry arkistoon »