Nainen vaietkoon pääministerin seurakunnassa

Share |
29.04.2017

Hallitus päätti lisätä ministereitä. Kaikki uudet ministerit ovat miehiä. Eikö keskustan, perussuomalaisten tai kokoomuksen rivistä löydy yhtään pätevää naista ministeriksi? Vastaamme itse. Kyllä löytyy.

 

Enemmistö ministereistä on ollut miehiä ja nyt miesten osuus nousee yli 70 prosentin. Kunnissa tällainen lautakunnan tai kaupunginhallituksen koostumus olisi laiton. Nainen vaietkoon seurakunnassa? Ainakin hallituksessa.

 

Perhevapaauudistus on työllisyyden näkökulmasta tärkeä uudistus. Siihen nykyhallitus ei ryhdy, vaikka se olisi yksi kivuttomimmista työllisyystoimista. Työelämävaliokunnassa halusimme kirjata ylös, että perhevapaat pitää uudistaa. Ei onnistunut. Kokoomus ja keskusta taipuivat perussuomalaisten tahtoon, jossa haluttiin selvittää, tarvitseeko perhevapaat uudistaa... Eli isien mahdollisuutta osallistua lastenhoivaan ei tarvitse parantaa. Isät vaietkoon perheessä?

 

Päivähoitomaksuissa tapahtui onneksi positiivista kehitystä. Tämä on hyvä linjanmuutos hallitukselta. Vielä viime syksynä eduskunnassa oli maksukorotusesitys. Sen hallitus veti painostuksen alla pois. Nyt eduskuntaan luvattiin maksualennusesitys. Peukku sille ja sen työllisyysvaikutuksille.

 

Tosin samaan aikaan lapsiperheisiin kohdistuu asumistuen leikkaus. Leikkuksen työllisyysvaikutukset ovat negatiiviset. Asuminen erityisesti isoissa kaupungeissa on kallista. Pääkaupunkiseudulla sietämättömän kallista.

 

Työvoiman liikkumisen tarpeesta puhutaan paljon. Asumistuen leikkaus ei helpota muuttamista työn perässä. Ei ainakaan pienipalkkaisen työn perässä.

 

Hallitus kertoi kyselytunnilla, että asumistuen leikkaus on signaali vuokranantajille siitä, että vuokria ei saa nostaa. Viesti vuokrananatajalle tuntuu kipeästi pienituloisen vuokralaisen kukkarossa.

 

Ennen kehysriihtä hallitukselta kysyttiin, että loppuuko työttömien kuritus. Hallitus ei eduskunnassa vastannut kysymykseen. Ei mikään ihme. Hallituksen suunnittelema aktiivimalli leikkaa jälleen työttömyysturvaa.

 

Siinä lähdetään aktiivisuus velvoitteesta. Jos työtön ei löydä töitä tai aktiivitoimia, hänelle tulee ylimääräinen omavastuupäivä. Suomeksi sanottuna karenssi. Päivä ilman rahaa. Se ei auta aktivoitumaan, koska jo työttömyysturvan varassa on vaikea maksaa bussimaksua tai kansalaisopiston kurssimaksua.

 

Kannatan aktiivisuutta. Kannatan työttömän mahdollisuutta, jopa velvollisuutta kouluttautua ja tiukkaa työn vastaanottovelvollisuutta.  Jos ihmiselle luodaan velvollisuus, on luotava myös mahdollisuus velvollisuuden täyttämiseen. Aktiivimallissa tätä ei ole. Yksilöllä on velvollisuus olla aktiivinen ja osallistua aktiivitoimiin, mutta hallituksella ei ole velvollisuutta tarjota aktiivitoimia. Outo tasapaino.

 

Koulutuksen voimakkaita leikkauksia hallitus perustelee talouden välttämättömyydellä, koska velkaa ei voida jättää lapsillemme. Silti hallitus päätti, että asehankinnat voidaan tehdä budjettikehysten ulkopuolelta. Ne siis voidaan maksattaa tulevilla sukupolvilla.

 

Koulutusmenoista johtuva velka on vaarallisempaa kuin aseista johtuva velka. Minä luulin, että asia olisi toisin päin. Kouluttamattomuudesta johtuva velka, ei ole hallituksen logiikalla velkaa ollenkaan.

 

16.06.2017Hullu hoppuilu ei saa pilata sosiaali- ja terveyspalveluita
14.06.2017Valta katosi - omatunto heräsi
23.05.2017Amis-uudistus kaipaa viilaamista
19.05.2017Lasten taidekasvatus synnyttää luovuutta
09.05.2017Työttömyys on rakenneongelma, ei yksilön vika
29.04.2017Nainen vaietkoon pääministerin seurakunnassa
05.04.2017Elinvoiman houkutuslintu
15.03.2017Ehkäistään eläkeläisten syrjäyttämistä
14.03.2017Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan demarit: Hallituspuolueiden ratkaisu nollatuntisopimuksia koskevaan kansalaisaloitteeseen betonoi nykytilan
12.03.2017Kuntavaalit ja pitkät kalsarit

Siirry arkistoon »