Lasten taidekasvatus synnyttää luovuutta

Share |
19.05.2017

- Kulttuuri pitää ymmärtää sivistykselliseksi perusoikeudeksemme. Alueellinen etäisyys, taloudelliset tekijät, vähemmistöasema tai liikkumisesteet eivät saa rajoittaa mahdollisuuksia taiteen tekemiseen tai seuraamiseen, sanoi kansanedustaja, Työväen Näyttämöiden Liiton puheenjohtaja Tarja Filatov avatessaan tänään 30-vuotisjuhlaansa viettävän Kansainvälisen lasten teatterifestivaali Kuulaksen Kouvolassa.

- Teatterin ja yleensä taiteen yleissivistävä ja kasvattava vaikutus on kiistaton. Taidekasvatuksella lapselle ja nuorelle luodaan valmiuksia kohdata ja ymmärtää kulttuuria. Ei riitä, että lapselle opetetaan taiteen tuntemusta tai tarjotaan muiden tuottamia taide-elämyksiä. Taidekasvatuksessa lapsen omalla luovuudella on suuri merkitys. Kun lapsi saa itse luoda taidetta, tehdä teatteria, tuetaan erinomaisesti lapsen kasvua ja kehitystä, Filatov painottaa.

Nopeasti muuttuvassa maailmassa luovuuden ja innovatiivisuuden merkitys korostuu. Luovuus ja innovatiivisuus syntyvät kulttuurisesta rikkaudesta ja monimuotoisuudesta.

- Luovuus tarvitsee nykyistä enemmän mahdollisuuksia ja tilaa voidakseen parhaiten rikastuttaa elämäämme. Ihmisen elämässä luovuus on voimavara, elämykset elinehto, Filatov sanoo.

Taide ja kulttuuri ovat hyvinvointimme ja luovuutemme tärkeä perusta. Taiteen avulla voimme vaalia ja kehittää tunne-elämäämme, vahvistaa itsetuntoamme, toteaa Filatov.

Työväen Näyttämöidenliitto haluaa painottaa teatterinharrastamista merkittävänä yhteiskunnallisena toimintana, joka antaa osallistujilleen – sekä teatterintekijöille että yleisölle – hyvinvointia ja sosiaalisia taitoja sekä estää syrjäytymistä.

- Teatterin tekemiseen liittyy osallistuva yhteisöllisyys, yhdessä tekemisen ja kokemisen piirre. Teatteri antaa välineitä ymmärtää ja käsitellä ympäröivää elämää ja yhteiskuntaa. Kulttuuriset kokemukset rikastuttavat monin tavoin elämäämme. Kulttuuri on elämänlaatua, iloa ja oivallusta, kiteyttää Filatov.

 

02.02.2018Filatovin kymppilista aktiivimallin vaihtoehdoksi
17.01.2018Miksi minä äänestän Tuula Haataista presidentiksi?
13.01.2018Työttömän palvelun tulee olla lähipalvelua
01.01.2018Työttömyysturvan ?aktiivimalli? joutaa roskakoriin
12.12.2017Työttömyysturvan aktiivimalli on orwellilaista uuskieltä
03.12.2017Tasa-arvo ei ole hyväntekeväisyyttä
24.11.2017Yhdenvertaisuuden stressitestit otettava käyttöön
24.11.2017Robotit tulevat, oletko valmis?
01.11.2017Salkkumiehet sotessamme häärii
11.10.2017Aktiivimalli lyö kasvoille pitkäaikaissairasta työtöntä

Siirry arkistoon »