Lasten taidekasvatus synnyttää luovuutta

Share |
19.05.2017

- Kulttuuri pitää ymmärtää sivistykselliseksi perusoikeudeksemme. Alueellinen etäisyys, taloudelliset tekijät, vähemmistöasema tai liikkumisesteet eivät saa rajoittaa mahdollisuuksia taiteen tekemiseen tai seuraamiseen, sanoi kansanedustaja, Työväen Näyttämöiden Liiton puheenjohtaja Tarja Filatov avatessaan tänään 30-vuotisjuhlaansa viettävän Kansainvälisen lasten teatterifestivaali Kuulaksen Kouvolassa.

- Teatterin ja yleensä taiteen yleissivistävä ja kasvattava vaikutus on kiistaton. Taidekasvatuksella lapselle ja nuorelle luodaan valmiuksia kohdata ja ymmärtää kulttuuria. Ei riitä, että lapselle opetetaan taiteen tuntemusta tai tarjotaan muiden tuottamia taide-elämyksiä. Taidekasvatuksessa lapsen omalla luovuudella on suuri merkitys. Kun lapsi saa itse luoda taidetta, tehdä teatteria, tuetaan erinomaisesti lapsen kasvua ja kehitystä, Filatov painottaa.

Nopeasti muuttuvassa maailmassa luovuuden ja innovatiivisuuden merkitys korostuu. Luovuus ja innovatiivisuus syntyvät kulttuurisesta rikkaudesta ja monimuotoisuudesta.

- Luovuus tarvitsee nykyistä enemmän mahdollisuuksia ja tilaa voidakseen parhaiten rikastuttaa elämäämme. Ihmisen elämässä luovuus on voimavara, elämykset elinehto, Filatov sanoo.

Taide ja kulttuuri ovat hyvinvointimme ja luovuutemme tärkeä perusta. Taiteen avulla voimme vaalia ja kehittää tunne-elämäämme, vahvistaa itsetuntoamme, toteaa Filatov.

Työväen Näyttämöidenliitto haluaa painottaa teatterinharrastamista merkittävänä yhteiskunnallisena toimintana, joka antaa osallistujilleen – sekä teatterintekijöille että yleisölle – hyvinvointia ja sosiaalisia taitoja sekä estää syrjäytymistä.

- Teatterin tekemiseen liittyy osallistuva yhteisöllisyys, yhdessä tekemisen ja kokemisen piirre. Teatteri antaa välineitä ymmärtää ja käsitellä ympäröivää elämää ja yhteiskuntaa. Kulttuuriset kokemukset rikastuttavat monin tavoin elämäämme. Kulttuuri on elämänlaatua, iloa ja oivallusta, kiteyttää Filatov.

 

16.06.2017Hullu hoppuilu ei saa pilata sosiaali- ja terveyspalveluita
14.06.2017Valta katosi - omatunto heräsi
23.05.2017Amis-uudistus kaipaa viilaamista
19.05.2017Lasten taidekasvatus synnyttää luovuutta
09.05.2017Työttömyys on rakenneongelma, ei yksilön vika
29.04.2017Nainen vaietkoon pääministerin seurakunnassa
05.04.2017Elinvoiman houkutuslintu
15.03.2017Ehkäistään eläkeläisten syrjäyttämistä
14.03.2017Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan demarit: Hallituspuolueiden ratkaisu nollatuntisopimuksia koskevaan kansalaisaloitteeseen betonoi nykytilan
12.03.2017Kuntavaalit ja pitkät kalsarit

Siirry arkistoon »