Hullu hoppuilu ei saa pilata sosiaali- ja terveyspalveluita

Share |
16.06.2017

Terveyspalvelut ja koulutus ovat kaksi asiaa, joita suomalaiset arvostavat ylitse muiden. Molemmat ovat suuren remontin alla. 

 

Koulutuksen leikkaukset näkyvät arjessa. Hallitus paikkasi leikkauksia hieman kehyspäätöksissään, mutta vain hyvin vähän. Osaamisvaje on tulevaisuudessa isompi riski kuin taloudellinen kestävyysvaje. Investoinnit ovat kasvaneet, mutta saamisinvestoinnit laskevat yhä.

 

Sosiaali- ja terveyspalveluissa on paljon muutoksia, liian nopeasti ja osa aivan pöhköön suuntaan. Terveys ei saisi olla kauppatavaraa, mutta hallituksen esityksessä terveydenhoivasta tulee markkinatalouden kylmä temmellyskenttä. 

 

Sosiaali- ja terveysmenoihin on asetettu kolmen miljardin kustannusten kasvun leikkaustavoite. Samaan aikaan muutoksen arvioidaan aiheuttavan maksimissaan 700 miljoonan lisäpaineet palkkaharmonisointiin. ICT-uudistuksen tarve ajatellaan puoleksi miljardiksi. Samaan aikaan taustalla on ajatus kolmen miljardin kustannusten nousun leikkaamisesta.

 

Maakuntien suhteen puhutaan itsehallinnosta, mutta se on osin silmänlumetta. Jotta ihminen voi olla itsenäinen, pitää olla oma lupa ja omaa rahaa. Sama koskee maakuntia. 

 

Maakuntien rahoitus tulee tiettyjen kriteerien mukaisella laskentakaavalla valtiolta. Itsehallintoa on perusteltu sillä, että maakunnat voivat periä maksuja rahoittaakseen palvelut. Maksuja säädellään lailla.

 

Kaikkien maakuntien maksut lasketaan yhteen ja tämä summa vähennetään valtionosuuksista. Jos me täällä Hämeessä pidämme maksumme kohtuullisina onnistumme olemaan tehokkaita, mutta samaan aikaan vaikkapa Savossa nostetaan maksut tappiin ja toimitaan tehottomammin, Hämettä rangaistaan seuraavalla rahoituskierroksella Savon kustannuksista. 

 

Samaan maakuntauudistukseen on ympätty työvoimapalvelujen uudistus, jossa pakkoyhtiöittäminen on tiukempi kuin sotessa. Työvoimapalveluita saavat tuottaa vain yhtiöt, esimerkiksi vuokrafirmat. Tosin taho itse suhtautuu epäillen pitkäaikaistyöttömien palveluihin. Palveluilla on vaikea tehdä bisnestä.

 

Uudistuspaketti on parhaillaan perustuslakivaliokunnan arvioitavana. On hyvin todennäköistä, että hallituksen esitykseen tarvitaan isoja muutoksia. Pääministeri Sipilä sanoi julkisuuteen, että perustuslakivaliokunnan siunausta ei ehkä saada palvelujen yhtiöittämiselle.

 

Perustuslaki on tehty hyvinvointivaltion säilyttämiseksi. Jos se estää sosiaali- ja terveyspalvelujen pakkoyhtiöittämisen ja asettaa raamit muutoin hullunhoppuiselle uudistukselle, laki toimii kuten sen pitää. Turvaa kansalaisten perusoikeuksia.

 

Sote-puolella vaadittiin kaikki lait pöytään, jotta perustuslakiarviointia voidaan tehdä, työvoimapuolella saamme vain arvailla millaiseksi kokonaisuus muodostuu ja silti pitää päättää osasta palapelin palasista.

 

Koko paketin iso riski on se, että terveys- ja sosiaalipalvelut, joissa kansalaisten oikeudet on tarkkaan kirjattu lakiin, vievät voiton työvoimapalveluista joiden raami on väljempi ja joita asiakkaat eivät aina niin kiihkeästi vaadi itselleen.

 

Viisas maakunta huolehtii työttömistä. Silti olisi viisasta, että huolehtimiseen olisi taloudelliset kannustimet. Nyt kannustimet toimivat väärin päin.

 

Suurin huoli on vaikeasti työllistyvistä ihmisistä. Heitä eivät markkinat auta. 

 

Kun työ- ja elinkeinoministeriön virkamieheltä kysyttiin, mikä on uudistuksen filosofia vastaus oli, että tällä luodaan liiketoimintamahdollisuuksia. Olisin odottanut että vastaus olisi ollut tehokkaampi työnvälitys ja rakennetyöttömyyden purku. Virkamiehen vastaus oli rehellinen.

 

Valiokunta hyväksyi torstaina kokeilulain, jossa osa kunnista saa huolehtiakseen vaikeimmin työllistymistä työttömistä. Viime eduskuntakauden kokeilun tulokset olivat lupaavia. Minä antaisin nuorten ja pitkäaikaistyöttömien palvelut paljon mieluummin kuntien kontolle kuin vuokrafirmoille ja markkinoille.

Olipa laki lopulta millainen tahansa me teemme Hämeessä kaikkemme, että palvelut toimivat.

 

17.07.2018Houston, we have a broblem
03.07.2018Isoveli valvoo - vaatii raportointia, mutta vähentää työttömän palvelua
21.06.2018Lapsuus on suora lähetys
06.06.2018Herra se on herrallakin - perustuslaki hallituksella
30.05.2018Tiedote: Kotisivukoneen GDPR-päivitys
28.05.2018Monenko pisteen asiakas olen?
28.05.2018Työnvälitys mullistuu, jos maakunnat toteutuvat
28.05.2018Työllisyys ei parane työsuhdeturvaa heikentämällä
28.05.2018Tarjan puhe Kuulas-festivaaleilla lasten teatteritapahtumassa
11.04.2018Romanien koulutus on tie yhdenvertaisuuteen

Siirry arkistoon »